“FIRST ® LEGO ® League EXPLORE”

Foto: Thomas Vugs

Voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar

EXPLORE is de tweede divisie van de FIRST® LEGO® League en is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 10 jaar. In dit hands-on programma staat de nieuwsgierigheid en creativiteit centraal. De kinderen gaan verder aan de slag met de basisprincipes van techniek en programmeren, terwijl ze problemen uit de echte wereld verkennen en worden uitgedaagd om zelf oplossingen te bedenken en maken. FIRST LEGO League Explore gebruikt thematische uitdagingen om kinderen te interesseren in het doen van onderzoek en het conceptmatig oplossen van problemen. Elke jaarlijkse uitdaging bestaat uit twee onderdelen, de ‘Laat Zien’ poster en het model gemaakt van LEGO-onderdelen. Dit jaar is de uitdaging CARGO CONNECT SM, die in september 2021 van start gaat. Iedereen in de Benelux kan een team beginnen en zelfstandig een lokaal festival (EXPO) organiseren. Een team bestaat uit maximaal 6 kinderen in de leeftijd 6 t/m 10 jaar die worden begeleid door een volwassen coach. Bij voldoende interesse willen wij in Limburg ook een EXPLORE festival organiseren. Mocht er niet voldoende interesse zijn in Limburg en zou je toch graag willen meedoen met een EXPO. Dan kijken we graag met je naar de andere mogelijkheden.

Onderdeel van de FIRST® LEGO® League

De FIRST® LEGO® League is een internationaal programma voor kinderen van 4 t/m 15 jaar, dat is opgedeeld in 3 divisies met bijbehorende leeftijdscategorieën waarin elk kind op zijn eigen niveau wordt uitgedaagd. De kinderen ontwikkelen op deze manier hun (21e-eeuwse) vaardigheden en zijn op een creatieve manier bezig met wetenschap en technologie. Ze worden geïnspireerd om te experimenteren en kritisch te denken. Het programma integreert STEAM leren en robotica in het onderwijs. Hierdoor krijgen de kinderen te maken met innovatie, teamwork, programmeren en onderzoek doen en worden ze sneller digitaal wijs. De vaardigheden die ze opdoen, zijn vaardigheden voor het leven. In alle drie de divisies staan de FIRST Core Values (kernwaarden) zoals sportiviteit, samenwerking en respect hebben voor elkaar centraal. Deze kernwaarden behoren tot de fundamentele elementen die FIRST® LEGO® League onderscheidt van andere programma’s in zijn soort.
Foto: Thomas Vugs

Meedoen

Iedere school in het primair onderwijs en BSO of vereniging kan meedoen aan FIRST®  LEGO® League EXPLORE. Samen met de klas of het team ga je de uitdaging aan en doorloop je, begeleid door lesmateriaal, stapsgewijs de sessies (maximaal 12). Je kunt als school of BSO een hele klas inschrijven, maar ook een deel van de klas. Een team bestaat uit maximaal 6 personen in de leeftijd 6 t/m 10 jaar. Er is één volwassene die het team begeleidt. Organisatie en coördinatie van de divisie EXPLORE in Nederland is in handen van onze partner, de landelijke coördinator van alle FIRST®LEGO® League divisies Stichting Techniekpromotie. Wil je je opgeven of nog meer informatie (bijvoorbeeld over de benodigdheden, de kosten of verdere downloads), dan verwijzen we je naar de website van stichting Techniekpromotie: Klik hier